Een laadkabel is een essentieel onderdeel om uw elektrische auto veilig op te laden
Met een kwalitatieve laadkabel kan u zowel thuis als openbaar veilig laden.
Een laadkabel bestaat steeds uit een rubberen laadkabel met een laadstekker en een type 1 of type 2 laadstekker afhankelijk van uw type voertuig.
Welke laadkabel heb ik nodig?
Om erachter te komen welk type laadkabel nodig is voor uw auto kunt u kijken in het instructieboekje van uw auto. U kunt ook kijken naar de aansluiting voor de kabel in uw auto. Als deze aansluiting 5 pins heeft dan is het een type 1 aansluiting en als de aansluiting 7 pins heeft dan is het een type 2
AC-laden: de standaard laadpaal
Een gewone laadpaal levert wisselstroom, dus daarmee kan je AC-laden. De auto zet deze elektriciteit met een ingebouwde omvormer zelf om in DC-/gelijkstroom, zodat de elektriciteit in de batterij opgeslagen kan worden. AC-laden is voordeliger dan DC-laden. Dit komt doordat de AC-laadpaal zelf voordeliger is en ook lagere aansluitkosten heeft. Doordat de stroom direct uit het net komt hoeft er bij een AC-laadpaal geen omvormer in de paal geïnstalleerd te worden. Hieronder de verschillende type stekkers voor AC laden.
Type 1
Type 2
Kan een laadkabel gestolen worden?
Het kan eigenlijk niet dat een aangesloten laadkabel wordt gestolen. Op het moment dat de laadpaal is gekoppeld en de auto en laadpaal communiceren schiet er een borgingspennetje in de stekker die in de auto zit en ook in de stekker die in de laadpaal is gestoken
Moet ik een lader laten plaatsen met of zonder vaste kabel?
Een groot voordeel van een vaste kabel is dat u niet steeds de laadkabel uit uw auto hoeft te halen, als u wilt laden. U hoeft alleen maar de stekker van de kabel in uw auto te steken. Zonder kabel heeft het voordeel dat u de kabel steeds mee in u wagen heeft. Handig voor op vakantie of het werk.
DC-laden: de snellader
Doordat gelijkstroom zoals gezegd minder weerstand heeft, kan men met deze elektriciteitssoort sneller laden. Snelladers zijn dan ook DC-laders. Nog steeds moet hierbij de elektriciteit uit het stroomnet worden omgezet van AC naar DC, maar bij snelladers gebeurt dit al in de lader zelf. De elektriciteit die naar de auto loopt is dus al de ‘snelle’ DC-elektriciteit. DC-laden is dus sneller, maar ook iets duurder omdat er meer capaciteit van het stroomnet wordt gevraagd en de laadpaal en de stroomaansluiting duurder zijn.
CHAdeMO
CSS2
Laadkabel kopen?
Dan ben je bij Luxya Cabling aan het juiste adres.